donderdag 21 mei 2015

‘Skaya’s rollercoaster ride’



Stap in en rij mee in Skaya’s achtbaan! De afgelopen dagen was het van alles wat; mooi, hectisch, spannend, vermoeiend, prachtig, ontroerend, humoristisch, verdrietig, warm enz…kortom een achtbaan van indrukken en emoties.

Nadat het vanaf Hemelvaartsdag in de avond al begon met een behoorlijke temperatuurdaling wil ik  de sprong maken naar maandag 18 mei, het moment dat de dierenarts zei dat er iets voor de ‘uitgang’ lag wat niet in leven was of mogelijk zelfs een ‘monstra’ (dat blijkt een soort misbaksel te zijn ipv een pup) en dat de bevalling daardoor niet goed op gang kwam. Een keizersnee werd ingepland voor woensdag 20 mei en de kans dat de bevalling zelf op gang zou komen was nihil…

Maar het werd dinsdag 19 mei en Skaya werd steeds onrustiger, vertoonde alle tekenen van een aanstaande bevalling. Alle troepen werden door Corina opgeroepen tijdens de avondspits.
Om half zeven ’s-avonds waren we er allemaal klaar voor en stonden de benodigdheden paraat.

Wij waren een beetje huiverig vanwege het ‘monstra’ verhaal en gingen uit van het ergste. Het eerste wat eruit kwam (het was half 10 ’s-avonds) was echter niks engs of doods maar een prachtige grote donkere pup, een teefje van 510 gram. Ze kreeg een rose bandje en de nestnaam Gioia.
Gioia



Daarna volgden een nog grotere meid om tien over half 11 en een kleiner reutje om kwart over elf die respectievelijk een paars en een bruin bandje kregen; LouLou en Joop!

LouLou, Joop en Gioia


En toen…een hele tijd niets….wachten dus…en proberen te rusten….

De volgende pup was weer een reutje. Hij werd geboren om vier uur ’s-nachts (het was dus ondertussen 20 mei), woog 404 gram, kreeg een rood bandje en heet Hugo.


Hugo

Hugo en LouLou boven op Gioia

Daarna…..weer niets…..weer wachten dus….. pas na vier en een half uur kwam er weer een pup. Om half 9 was ze er: Chanel nr. 5 ! Een mooi meisje dat meteen een stuk lichter was qua kleur dan haar broers en zussen. Ze kreeg het gele bandje.



We hebben vervolgens de dierenarts gebeld om te zeggen dat de keizersnee die die ochtend gepland stond gecanceld kon worden. Toen is al besproken dat er wel wat zorgen waren vanwege Skaya’s fysieke toestand, ze was zichtbaar vermoeid, had immers slecht gegeten tijdens de dracht en was al bijna een week aan het rommelen. Daarbij kwam dat er tenminste 9 pups gezien waren op de echo wat in dit tempo neer zou komen op nog 16 uur…
Afgesproken werd elk uur de dierenarts te bellen met een update.

Daarna…..weer een hele tijd niets….weer wachten dus….rusten was er ook niet bij, Skaya was onrustig en de pups wilden natuurlijk gewoon lekker bij mama waardoor een van ons steeds bij Skaya naast de werpkist zat.
Rond het middaguur kreeg Skaya een injectie van de dierenarts om de weeën wat krachtiger te maken.
Pup nummer 6 was weer een teefje, J’adore en kreeg een wit bandje. Zij werd geboren om tien voor half 4. Anderhalf uur persen daarna werd helaas een reutje doodgeboren. Toen werd besloten dat het mooi geweest was. Skaya  gaf duidelijk aan dat ze er klaar mee was. De pups werden in een doos gedaan met een warme deken onder de warmtelamp, er werden meer hulptroepen ingeroepen om de temperatuur te controleren en daar gingen we.

De stapel groeit


De dierenarts maakte een foto van Skaya en zag dat er nog 4 pups inzaten waarvan 1 al in het geboortekanaal, deze werd dan ook geboren in de röntgenruimte van de dierenarts, ze woog 344 gram en kreeg later thuis een groen bandje en de naam Gabbana.

Skaya onder het rontgenapparaat
de Rontgenfoto





Gabbana in de couveuse


Terwijl Gabbana door een assistente in de couveuse gelegd werd, werd Skaya klaargemaakt voor de keizersnede. Wij stonden klaar om de pups op te vangen en te wrijven. Van de drie pups die via de keizersnede zijn geboren heeft er een het niet gehaald (een teefje). De andere twee hadden het wel zwaar maar na veel gewrijf, uitslaan en uitzuigen kwamen ze op gang en werden bij hun zusje in de couveuse gelegd. Zij kregen later de bandjes zwart en aquablauw. Zwart voor het reutje genaamd Ralph en blauw voor het teefje genaamd Dolce.

Klaarmaken voor de OK

De keizersnede in volle gang

Ralph, Dolce en Gabbana lekker warm in de couveuse

Skaya werd bijgebracht en zo snel als kon gingen we naar huis om moeder met haar pups te herenigen, Ralph, Dolce & Gabbana onder onze kleding op onze huid warm houdend (wat was dat gaaf).

Thuis werd een slaperige Skaya met haar pups in de werpkist gelegd. Hier eindigt het bevallingsverhaal. Het was een fantastische ervaring die wie voor geen goud hadden willen missen!!

HOME SWEET HOME

Geen opmerkingen:

Een reactie posten